پنجشنبه, 27 خرداد,1400

به گزارش روابط عمومی ایسپا، موج دوازدهم نظرسنجی انتخاباتی ایسپا به صورت مصاحبه حضوری در میادین و معابر شهرها و روستاهای کشور با تعداد نمونه 6582 نفر در روزهای 25 و 26 خردادماه انجام شد. نرخ پاسخگویی در نظرسنجی حضوری برابر با 54 درصد بوده است.

 

مشخصات جمعیت شناختی 

50.7 درصد پاسخگویان مرد و 49.3 درصد زن هستند. 25.5 درصد پاسخگویان در رده سنی 18 تا 29 سال، 46.8 درصد در رده سنی 30 تا 49 سال و 27.7 درصد در رده سنی 50 سال و بالاتر هستند. 23.9 درصد مجرد، 69.8 درصد متاهل و 6.3 درصد بدون همسر بر اثر طلاق یا فوت همسر هستند. 38.1 درصد پاسخگویان در مراکز استان، 36.1 درصد در شهرهای کوچکتر و 25.8 درصد در روستاها سکونت دارند.

 

تمایل به مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری

از شهروندان پرسیده شده است «شما برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری چه تصمیمی گرفته‌اید؟». 42.2 درصد پاسخگویان گفته‌اند قطعاً و 7.1 درصد گفته‌اند به احتمال زیاد در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو شرکت خواهند کرد. 11.8 درصد هنوز در این خصوص تصمیم نگرفته‌اند. 5.9 درصد پاسخگویان گفته‌اند احتمال کمی دارد در انتخابات شرکت کنند و 32.9 درصد به هیچ وجه در آن شرکت نخواهند کرد. 0.2 درصد افراد نمونه به این سوال پاسخ نداده‌اند.

 

 

در برآورد میزان واقعی مشارکت در انتخابات متغیرهای متعددی از جمله تعداد پاسخگویانی که با پرسشگران همکاری نمی‌کنند و نسبت تقریبی مشارکت کسانی که گفته‌اند احتمالاً در انتخابات شرکت خواهند کرد مؤثر است؛ ایسپا با در نظر گرفتن تمامی این متغیرها و براساس محاسبات برآمده از تجربیات پیشین در هر مقطع زمانی برآوردی از میزان مشارکت ارائه می‌کند. براین‌اساس برآورد ایسپا از میزان مشارکت در انتخابات در 26 خردادماه حدود 42 درصد است.

 

 نرخ همکاری مردم با پرسشگران در طرح ۵۴٪ بوده است. برآورد ایسپا از میزان مشارکت (با توجه به آزمون تجربی داده‌های نظرسنجی‌های انتخابات پیشین ریاست‌جمهوری) با درنظر گرفتن این فرض اجرا شده که میزان مشارکت در انتخابات بین کسانی که با پرسشگران همکاری نمی‌کنند، به مراتب کمتر از کسانی است که همکاری می‌کنند. 

 افرادی که برای مشارکت در روزهای انجام نظرسنجی مردد هستند و هنوز تصمیم نگرفته‌اند ۱۱.۸٪ است. این عدد در انتخابات ریاست‌جمهوری ۹۶ و در زمان مشابه، حدود ۵.۷٪ بوده است. تصمیم این افراد تا روز انتخابات می‌تواند بر میزان مشارکت و نیز نسبت آرا تأثیرگذار باشد.

 آخرین برآورد ایسپا از میزان مشارکت، بر اساس اطلاعات گردآوری شده در روزهای ۲۵ و ۲۶ خرداد (تا ساعت ۴ بعدازظهر) محاسبه شده است و تأثیر تحولات بعد از این زمان بر میزان مشارکت مردم در انتخابات نامشخص است.

 

میزان رای احتمالی مردم به نامزدها

از افرادی که قصد مشارکت در انتخابات دارند (افرادی که قطعاً یا به احتمال زیاد در انتخابات شرکت می‌کنند و همچنین افراد مردد) پرسیده شده است «برای انتخابات ریاست جمهوری پیش رو نامزد مورد نظرتان برای رأی دادن را انتخاب کرده‌اید یا خیر؟». 75.7 درصد افرادی که قطعاً یا به احتمال زیاد در انتخابات شرکت می‌کنند نامزد مورد نظر را انتخاب کرده‌اند و در مقابل 22.6 درصد گفته‌اند هنوز انتخاب نکرده‌اند و 1.6 درصد به سوال پاسخ نداده‌اند. در مقایسه با نظرسنجی موج قبل ایسپا در تاریخ 23 تا 24 خردادماه از میزان افرادی که هنوز کاندیدای خود را انتخاب نکرده‌اند 3.8 درصد کاسته شده است.

در بین افرادی که در انتخابات شرکت می‌کنند و همچنین افرادی که برای مشارکت مردد هستند، 66.7 درصد نامزد مورد نظرشان را انتخاب کرده‌اند و 31.2 درصد هنوز انتخاب نکرده‌اند به چه فردی رأی خواهند داد و 2.1 درصد به این سوال پاسخ نداده‌اند. در مقایسه با نظرسنجی موج قبل ایسپا در تاریخ 23 تا 24 خردادماه از میزان افرادی که هنوز کاندیدای خود را انتخاب نکرده‌اند 4.4 درصد کاسته شده است.

 

 

در ادامه از افرادی که تمایل به شرکت در انتخابات دارند پرسیده شده است «اگر همین الان انتخابات برگزار می‌شد شما از بین نامزدهای ریاست‌جمهوری به کدام‌یک رأی می‌دادید؟»

61.6 درصد ابراهیم رئیسی، 7.8 درصد محسن رضایی، 3.6 درصد عبدالناصر همتی، 3.3 درصد سعید جلیلی، 2.6 درصد امیرحسین قاضی زاده هاشمی، 2.1 درصد علیرضا زاکانی و 0.8 درصد محسن مهرعلیزاده را برگزیده‌اند. 18.2 درصد افراد به این سوال پاسخ نداده‌اند.

 

 

 

 حدود ۱۸٪ از مشارکت‌کنندگان در انتخابات در پاسخ به این پرسش که «اگر الان انتخابات برگزار شود به چه کسی رأی می‌دهید؟» نام نامزد مورد نظرشان را اعلام نکرده‌اند در حالی که این عدد در آخرین نظرسنجی انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۳۹۶ برابر با ۴٪ بوده است.

 کیفیت تصمیم‌گیری این ۱۸٪ نسبت آرای نامزدها را تحت تأثیر قرار خواهد داد. برخی از آن‌ها ممکن است در نهایت رأی ندهند، برخی ممکن است رأی سفید یا باطله بدهند و آرای برخی از آن‌ها در بین نامزدها تقسیم خواهد شد. چگونگی توزیع این آرا در میان نامزدها نیز نامشخص است.

با فرض این‌که رأی افرادی که هنوز تصمیم نگرفته‌اند در نهایت با همان نسبت آرای فعلی نامزدها تقسیم شود، احتمال دارد درصد آرای آقای رئیسی تا حدود ۷۰٪ و شاید بیشتر از آن نیز افزایش یابد. این افزایش می تواند شامل سایر نامزدها (متناسب با رأی فعلی آنها) نیز بشود.  البته به نظر می‌رسد که احتمال تقسیم مشابه کم باشد بنابراین نتیجه را باید محتاطانه تلقی کرد.

 

 

 

 با توجه به احتمال انصراف برخی کاندیداهای انتخاباتی در روز‌های آخر، ایسپا در سوالی از مردم پرسیده است «چنانچه کاندیدای مورد نظر شما انصراف داد به چه کسی رأی خواهید داد». طبق آخرین اخبار انتخاباتی و انصراف آقایان محسن مهرعلیزاده، علیرضا زاکانی و سعید جلیلی از انتخابات، ارزیابی ایسپا از آراء به شرح زیر می‌باشد: 

 ۶۳.۷ درصد ابراهیم رئیسی، ۸.۹ درصد محسن رضایی، ۴.۲ درصد عبدالناصر همتی و ۳ درصد امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی را برگزیده‌اند. ۲۰.۲ درصد افراد به این سوال پاسخ نداده‌اند.

 

 

24172112416(1)
تاریخ: چهارشنبه 26 خرداد 1400  1:57 PM